Leluteollisuus ja muovi: Mitä voimme parantaa ja miten kierrätät leluautot?
Julkaisija Heikki Hyvönen on
Kansainvälistä ympäristöpäivää vietettiin tiistaina 5. kesäkuuta ja olemme miettineet liiketoimintamme vaikutuksia ympäristöön. Muovi on puhuttanut maailmaa paljon viime aikoina. Erityisesti meriin päätyvästä muovista on keskusteltu laajasti, aiheuttaahan se
suurta tuhoa maapallomme ekosysteemille. Voimme onneksemme todeta, että meriin päätyvästä muovista hyvin pieni osa on leluja.
Onko kuitenkin jotain mitä leluteollisuus ja tuotteen loppukäyttäjä voivat tehdä muoviongelman vähentämiseksi? 90% leluista tehdään jonkin tyyppisestä muovista, joten mielestämme tärkeintä on muovin vastuullinen kierrättäminen. Muovi ei muodosta suurta ongelmaa ympäristölle, jos se kierrätetään tai poltetaan oikealla lämpötilalla energiaksi. Paras tapa lelumuovin kierrättämiseen on lelujen lahjoittaminen tai myyminen uusille käyttäjille, jos vain lelu on ehjä. Jos lelukauppojen valikoimista ei löydy miellyttaviä leluja, hyvä idea on käydä esimerkiksi kirpputoreilla, joista voi ostaa hienoja ja yleensä lähes ilmaisia leluja. Ennenkin on tehty hyviä leluja.
Toinen tapa jolla kuluttaja voi vaikuttaa on ostamalla kestäviä leluja, ja leluja jotka säilyttävät suosionsa. Ei ole kenenkään etu ostaa lähes kertakäyttöisiä leluja. Kestävästä ja suosion säilyttävästä lelusta esimerkkinä mainittakoon vaikka leluautot, jotka pysyvät poikalapsien suosiossa sukupolvesta toiseen. Vaikka leluautot kuuluvatkin kestävyydessään lelujen keskuudessa parhaimmistoon, niin nekään eivät ole ikuisia.
Emme löytäneet yhdestä lähteestä tarpeeksi tietoa leluajoneuvojen kierrätyksestä joten kokosimme eri sivuilta löytämämme tiedot alle. Rikkinäisten leluautojen kierrätys riippuu auton materiaalista:
- Puulelut: voidaan polttaa tai hävittää energiajätteen mukana
- Metalliset pikkuautot (joissa ei ole muovia): metallinkeräykseen
- Paristo -ja akkukäyttöiset lelut (kauko-ohjattavat): joko sähkö- ja elektroniikkaromun eli SER-jätteen keräyspisteeseen tai vaaralliseen jätteeseen
- Muovilelut: voi useimmiten laittaa energiajätteeseen.
Ongelman aiheuttavatkin lelut, joissa on muovin lisäksi vaikkapa metalliset akselit. Nämä saa aikuinen voimaa käyttämällä useasti irti, mutta jos erottelu ei jostain syystä onnistu, niin rikkinäisen lelun joutuu laittamaan sekajätteeseen.
Iso välitön vaikutus on tuotteen pakkauksella. Usein pakkaukseen on käytetty tarpeettoman suuria määriä kartonkia ja muovia, joka menee suoraan roskakoriin pakkauksen avaamisen jälkeen. Lelun kannalta tämä on useimmiten tarpeetonta, sillä muoviin pakattuna se ei säily yhtään pidempään. Onneksi löytyy tuotteita joissa asiaa on mietitty.
Esimerkkinä vaikkapa Caterpillarin koottava kaivuri: tuote toimitetaan säilytyslaatikossa, ja lelut voi leikin jälkeen pakata samaan laatikkoon. Pois heitettävää roskaa ei paketissa ole ollenkaan.
Tulemme ottamaan tämän huomioon myös omien tuotteiden osalta, ja pakkaus tulee toimimaan samantyyppisesti tuotteen säilytyspaikkana.
Mitä tulee muovin käytöön lelujen valmistuksessa, olemme sitä mieltä, että leluteollisuuden kannattaa jatkossakin käyttää pääraaka-aineenaan muovia. Tulemme myös käyttämään muovia omien tuotteidemme valmistukseen. Varteenotettavia vaihtoehtoja ei juuri ole, sillä toiseksi käytetyin raaka-aine leluissa on puu. Puun käyttäminenkään ei ole ongelmatonta, koska sen tuottaminen on varsin raskas prosessi ympäristölle ja puusta on enemmän
hyötyä ympäristölle elävänä tuottamassa happea kuin muovin korvikkeena. Lisäksi puu on paljon muovia painavampaa, joten kuljetuksessa syntyvät päästöt on myös otettava huomioon.
Kuulkaa siis kansalaiset! Laittakaa ehjät, ylimääräiseksi käyneet lelut kiertoon, kierrättäkää rikki menneet lelunne vastuullisesti, ja ostakaa kestäviä leluja jotka on pakattu materiaaleja säästäen. Me teemme oman osamme ympäristön suojelemiseksi käyttämällä myöhemmin omassa valmistuksessa vastuullisia alihankkijoita, uusiokäyttämällä pakkausmateriaaleja, ja toimittamalla pääkaupunkiseudun tilaukset pyörällä. Asiakkailta saamamme palaute on ollut positiivista, ja varsinkin pyörällä kotiovelle toimitettu paketti on saanut hymyn huulille. Ruokaakin toimitetaan pyörällä kotiovelle, miksei leluja?
Ja lopuksi: Meidät voi tavata kesällä lasten festareilla 4.8 Hesperian Puistossa. Pystytämme festareiden vauhdikkaimman, intialaisimman ja varmasti ainoan turboahdetun ständin. Kun sanomme intialaisimman, tarkoitamme toki intialaisen ilman kastijärjestelmää. Ständillämme voit kokeilla tuotteitamme, oppia vauhdista, kumien polttamisesta ja hyppyreistä hyppäämisestä.
Avainsanat: lelujen ympäristövaikutus, leluautojen kierrätys, radio-ohjattavien kierrätys, lelujen elinkaaren pidentäminen
- Tägit: Lelut ja leikkiminen
← Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu →