Ostoskori

Kuinka kestäviä lelut ovat?

Julkaisija Heikki Hyvönen on
lelujen kestävyydestä kertova blogi, leluautot kestävyys testissä

Kuinka kestäviä lelut ovat? Minkälaista leikkimistä mikäkin tuote kestää? Nämä ovat kysymyksiä, jotka saattavat toisinaan mietityttää leluja ostaessa. Onhan ikävää ostaa lapselle lahja, joka hajoaa pian, tuottaen lapselle pettymyksen lelun menetyksen johdosta ja ostajalle rahojen hukkaan menemisestä. Yritän tässä kirjoituksessa pohtia lelujen kestävyyteen vaikuttavia tekijöitä ja avaan meidän käyttämää standardia asian suhteen, jotta te, asiakkaamme tietäisitte mahdollisimman hyvin, mitä ostamanne tuote kestää ja mitä ei. Lapset ovat erilaisia ja käyttävät lelujaan erilailla. Tällä kirjoituksella pyrimme auttamaan teitä valitsemaan oikean tuotteen lapsellenne.   

 

Mikä vaikuttaa lelun kestävyyteen?

Lelun kestävyyden kolme tärkeintä tekijää ovat materiaali, rakenne ja paino. Kaikki muovit eivät ole samanlaisia. Muoviseoksien välillä on huomattavia eroja kestävyyden suhteen. ABS on ylivoimaisesti yleisin leluissa käytetty muovilaji, mutta erot ABS:stä tehtyjen eri tuotteiden välillä ovat valtavat. Kestävyys vaihtelee todella laadukkaasta legopalikasta, joka kykenee porautumaan vahingossa sen päälle astuvan ihmisen jalkapohjan läpi hajoamatta, halvassa krääsässä käytettävään ABS-muoviin, joka ei kestä kosketusta minkään nurmikkoa kovemman pinnan tai esineen kanssa. Metalli ja puu ovat kovempia aineita kuin mikään muovi, joten näistä valmistetut lelut ovat aina hyvä välinta, jos kestävyys on ensisijainen ostokriteeri. 

Lelun rakenne on toinen merkittävä kestävyyteen vaikuttava seikka. Yksinkertainen muoto, missä ei ole kapeita kohtia kestää luonnollisesti kovempaa leikkimistä kuin lelu, jossa on paljon osia ja esimerkiksi ohuita niveliä ja yksityiskohtia. Elektroniset lelut ja lelut, missä on minkäänlaisia moottoreita ovat toki herkempiä hajoamaan, koska niissä käytettäviä teknisiä ratkaisuja ei yksinkertaisesti voi rakentaa ihan hirveän vahvoiksi. 

Rakenteen lisäksi paino vaikuttaa lelun kestävyyteen erityisesti sen pudotessa. Paino lisää tavaran hajoamisriskiä sen pudotessa fysiikan lakien takia. 

 

Meidän asteikkomme kestävyyden suhteen

Olemme jakaneet lelut neljään osaan kestävyyden suhteen ja tuotteiden kohdalla mainitsemme mihin kukin myymämme tuote kuuluu. Jokaisen osan alla on mainittu yksi kategoriaan kuuluva tuote joka valikoimistamme löytyy. 

1. Käsiin hajoava krääsä

Käsiin hajoava krääsä on huonosti suunniteltua, heikosta materiaalista tuotettua tavaraa, joka ei kestä edes omaa käyttötarkoitustaan viittä minuuttia pitempään. Se ei myöskään kestä putoamista esimerkiksi ruokapöydältä tai pikkulapsen askeleen alle jäämistä. Me emme myy tähän kategoriaan kuuluvaa tavaraa.

 

2. Kestävä

Nykyään valtaosa länsimaissa myynnissä olevista leluista on valmistettu sen verran laadukkaasti, että koristeiksikin suunnitellut lelut kestävät kohtalaista käsittelyä. Ne kestävät esimerksiksi putoamisen pyödältä, törmäämisen toisiin leluihin lapsen aikaansaamalla voimalla, pienen ihmisen päälle astumisen ja lelussa olevien nivelien jatkuvaa liikuttelua. Ne eivät yleensä kestä vasaran iskuja tai sitä, että ne heitetään korkealle ilmaan, josta putoamismatka maahan on jo kolmatta metriä. 

Esimerkkinä kestävästä lelusta käy esimerkiksi Assembly Toysin lumiaura. Se kestää kyllä kovaa ajoa ja painamista, mutta korkealta tiputettuna tai kovaa törmätessä kauhan ohuet nostomekanismit  voivat rikkoontua.

 

3. Vahva

Vahvat lelut ovat usein yksinkertaisia, laadukkaista materiaaleista tehtyjä leluja, jotka on suunniteltu aktiiviseen käyttöön. Nämä lelut kestävät jo rajuakin käyttöä ja paljon iskuja. 

Ihan kaikkkea mikään lelu ei tietenkään kestä. Vahvatkin lelut hajoavat, jos niitä lyö kovaa jollain muovia vahvemmalla tavaralla. Myös huomattavan painavat lastit saavat ne rikkoontumaan.

Esimerkkinä vahvasta lelusta käy Nikko Vaporizr 2. Vaikka kyseessä on radio-ohjattava, niin tämä laite kestä hyvin iskua ja pudotuksia, ja säilyttää ajokelpoisuuden erilaisia olosuhteissa kuten vedessä, hiekassa ja lumessa.

 

4. Erittäin vahva

Erittäin vahvat lelut ovat yleensä simppeleitä, metallista tai puusta tehtyjä leluja, joiden rikkominen on jo pieni haaste. Erittäin vahvat lelut kestävät seinään heittelyä, törmäilyä, kovia iskuja ja esimerkiksi koiran puremia. Hyvänä esimerkkinä näistä leluista käy metallinen pikkuauto, jonka kuori kestää todella kovaa kohtelua. 

Myymistämme tuotteista kaikki CAT työkoneet ovat  vahvimpia niissä käytetyn todella vahvan muovin johdosta.

Valitettavasti suurin osa leluista hajoaa ennemmin tai myöhemmin. Toivomme kuitenkin tämän kirjoituksen antavat teille ohjeita teidän tarpeisiinne sopivan kestävyyden omaavan lelun löytämiseen. 

 

← Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu →

Jätä kommentti

Kommentit käydään läpi ennen julkaisua.