Kova vauhti on kiva vauhti

Kova vauhti on kiva vauhti

Mikä on paras vauhti autolla ajettaessa tai leluautoilla leikittäessä? Tämä suuri kysymys on varmasti askarruttanut meitä monia ja pyrin tässä blogikijoituksessa asiakkaan pyynnöstä todistamaan, että missä tahansa tilanteessa paras vauhti autolle on aina kova vauhti. 

Jos ensiksi ajattelemme ihan arkisia tilanteita, joita me kaikki koemme päivittäin autoillessamme, kuten mutkien ajaminen, hyppyristä ajaminen, jarruttaminen ja kolarointi, voimme helposti todeta, että nämä kaikki ovat sitä kivempia mitä kovemmassa vauhdissa ne tehdään. Mutkan ajaminen on kaikkein kivointa, kun sen tekee kylkiluisussa. Hiljaa ajettaessa auto ei tuota tarpeeksi keskipakoisvoimaa päihittääkseen renkaiden kitkan, jolloin auto ei pääse pääse kylkiluisuun ja kääntyminen ei ole kivaa. Kova vauhti ratkaisee tämän ongelman. 

Toinen hyvin arkinen tilanne, hyppyristä ajaminen on kivaa vain silloin kun saamme auton nousemaan ilmaan, mikä ei hiljaisessa vauhdissa ole mahdollista. Mitä kovemmalla vauhdilla hyppyristä ajaa, sitä kivempaa se on. Tarpeeksi kovassa vauhdissa tavallinen henkilöautokin voi tehdä kymmenien metrien pituisen hypyn vain noin kahden metrin korkuisesta hyppyristä.

Autolla jarruttaminen hiljaisesta vauhdista on tylsä ja aneeminen tapahtuma, jossa ei tapahdu mitään muuta kuin auton vauhdin hiljeneminen pikku hiljaa pysähdykseen. Kun autolla jarruttaa kivasta vauhdista, siis kovasta vauhdista, auto ei vain pysähdy, vaan tekee hienon pysähdyksen renkaat kirskuen ja jättäen jälkeensä pitkät jarrutusjäljet. Rattia kääntämällä myös jarruttaessa kovasta vauhdista voi tehdä komean kylkiluisun. 

Myös kolarointi tuottaa iloisen ja ikimuistoisen tilanteen ainoastaan kovassa vauhdissa. Hiljaisessa vauhdissa kolarointi aiheuttaa ainoastaan pienen lommon autoon ja paperivaivaa vakuutusyhtiön kanssa. Kovassa vauhdissa kolaroitaessa auto räjähtää., valtavat tulilieskat peittävät auton ja kolarin aiheuttama pamaus kiduttaa tärykalvoja. Ainakin jos amerikkalaisiin elokuviin on uskominen ja miksei olisi.

Jos auton ajonopeutta ajatellaan hieman käytännöllisemmästä näkökulmasta ja unohdetaan hetkeksi se mikä on kivaa ja coolia, löydämme lisää syitä, miksi autoilla tulisi aina ajaa mahdollisimman kovaa. Modernin mekaniikan isät, Arkhimedes, Galileo, Kepler ja Newton olivat kaikki sitä mieltä, että koneiden ja laitteiden tarkoitus ei ole suorittaa mitään tehtävää, vaan pitää mahdollisimman kovaa meteliä. Jos edellä mainitut kunnioitettavat tiedemiehet olisivat tänään elossa, he olisivat varmasti kaikki sitä mieltä, että bensakäyttöinen moottorisaha on paljon hyödyllisempi vehje kuin esimerkiksi sähköhammasharja, koska moottorisaha pitää paljon kovempaa ääntä. Autot pitävät sitä kovempaa ääntä, mitä kovempaa vauhtia niillä ajetaan, joten koneiden pohjimmaisen käyttötarkoituksen kannalta katsottuna autoilla tulisi aina ajaa mahdollisimman kovaa.

Miten kaikki tämä liittyy leluautoihin? Leluautoilla leikkiminen on lähes poikkeuksetta sitä kivempaa, mitä kovempaa niilläkin ajetaan. Suosittelemme siis kaikille lapsille antamaan leluautoillensa aina mahdollisimman paljon vauhtia kivan maksimoimiseksi. 

HUOM! Liikenneturvallisuus on lähellä sydäntämme, siksi emme kehota ketään ajamaan ylinopeutta liikenteessä :)

 

Lue lisää

Leluteollisuus ja muovi: Mitä voimme parantaa ja miten kierrätät leluautot?

Leluteollisuus ja muovi: Mitä voimme parantaa ja miten kierrätät leluautot?

Osa 1 - Romuttamon tarinoita

Osa 1 - Romuttamon tarinoita

Robo_cop_Rober_Cop_piraattilelut

Piraattilelut top 5

Kommentit

Ei kommentteja
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua